maanantai 2. helmikuuta 2015

Ultran aika!!

ON SIELLÄ PENTUJA!!!!


Luna kävi tänään omistajansa Katjan kanssa ultrassa :) Ja ell näki monta alkiota tai eiköhän niitä koiran kohdalla kutsuta tässä vaiheessa jo sikiöiksi, niin kehittyneitä pennut alkavat jo tässä vaiheessa olemaan. 

Tiineysvuorokaudet ovat nyt 30/32vrk. 
Lunahan astutettiin kahtena päivänä ja oikeaan aikaan astuttamisreissuille lähteminen perustui Progesteroniarvoihin. Matka uroksen luokse nyt ei ollut järin pitkä, mutta kun kyseessä oli ensikertalaiset eli kummallakaan koiralla ei ollut tästä hommasta aikaisempaa kokemusta niin halusin varmistaa oikean hetken olevan käsillä, kun uroksen tapaamme. JA hyvä näin koska, kun Luna tuli luokseni juoksun vuorokaudella 11 sai kokenut juoksupäivien testaaja Herr Lümmel aika tiukkaa komentoa lähestymisyrityksilleen :) Astumiset tapahtui vuorokausilla 13 ja 15. Tuolloin Lunan suhtautuminen sulhoonsa oli Erittäin mairittelevaa ja molemmat astumiset tapahtuivat täysin luonnollisesti, ilman että ihmiset olivat auttamassa ja sähläämässä ;)Luna leikitti Ofaa "koko rahan edestä". Toisella astumiskerralla kun saavuimme uroksen luokse, Luna oli se joka johdatti minut oikealle ovelle ja rappukäytävässä alkoi piippaaminen... Kasvattajan onni on Narttu, joka on lisääntymishalukas silloin kun on sen aika ja tietenkin uroskandidaatti, joka osaa hoitaa hommansa. Astutukset sujuivat sen verran hyvin ja kiinnioloaikakaan ei ollut siitä lyhyimmästä päästä, joten kovasti ovat toiveet olleet Plussan puolella Lunan tiinehtymisen osalta.

Narttuni ovat keskimääräisesti synnyttäneet vuorokaudella 60, laskettuna joko mielestäni parhaasta astumisesta tai jos astumisajankohta on määritelty progesteroniarvojen mittaamisella niin sitten siitä. Lunan kohdalla vuorokausi 60 on 4.3.2015, joten se on nyt sitten virallinen arvio pentujen syntymäpäiväksi. Pennut tosin voivat hyvin syntyä jo missä vain vaiheessa viikkoa 10. Toivottavasti pennut tulevat maailmaan "ajoissa", koska kasvattajalla olisi reissusuunnitelmia tuolle viikon 10 viikonlopulle... Kivahan se on järjestellä itselleen stressin aiheita!?  Onneksi varakätilö on tuona viikonloppuna käytettävissä :)))

Luna on viimeisen viikon ajan syönyt huonosti :( 
Tässä vaiheessa tiineyttä huonovointisuus on mahdollista, koska kohtu kääntyilee. Toivottavasti Lunan olotila kohenee pian, koska painokin on jo ehtinyt vähän tippumaan. Katjan kanssa seuraillaan tilannetta ja NYT on TÄYSI LUPA syöttää tulevalle äitikoiralle MITÄ VAAN MIKÄ MAISTUU, kunhan joka päivä jotain "ravitsevaa" saataisiin alas. Jos Nirsoilu jatkuu niin sitten Luna todennäköisesti tulee jo hyvissä ajoissa tänne kasvattajan luokse ja katsotaan auttaisiko Lauman joukonjatkeena oleminen ruokahaluunkin? Laumalla kun on usein ollut syömistä parantava vaikutus!

Viikon sisään on pennut jo niin kehittyneitä, että niiden koko rakenne on havaittavissa. Seuraavien päivien aikana on kehittymisvuorossa on aivot, kitalaki umpeutuu ja silmäluomet sulkeutuvat. 

Tarkempaa arviota pentujen lukumäärästä en vielä paljasta, koska järjestän jälleen Darya´s kotien kesken arvauskilpailun, jossa he voivat Lunan kuvien perusteella arvioida montako pentua siellä kohdun kätköissä on kasvamassa?

Hujauksessa on ensimmäinen tiineyskuukausi mennyt! 
Ja maksimissaan enää pari viikkoa ja Luna saapuu totuttelemaan pentuetilaansa. 
Haluan nartut luokseni viimeistään n. muutama viikko ennen laskettua aikaa, koska silloin aloitan vähitellen nartun lämpötilan seurailun ja usein nuo viimeiset viikot ovat haastavimpia nartun ruokkimisen ja muunkin olemisen osalta ja mielelläni kannan itse sen vastuun ja stressin. 
Tärkein asia, tottuminen "uuteen paikkaan" kunnolla ennen synnytystä on myös niin Nartun, Synnytyksen kuin Pentujenkin ETU.


Ei kommentteja:

Lähetä kommentti